Alleenstaande met modaal inkomen kan bijna niet kopen

De situatie voor tweeverdieners met een modaal inkomen is wel verbeterd in vergelijking met vorig jaar. Terwijl in 2022 slechts 20,2 procent van de te koop staande woningen voor hen beschikbaar was, is dat nu 24,4 procent. 
Met een modaal inkomen (in 2023 is dat 41.500 euro) kun je als alleenstaande bij een gemiddelde 10-jaars rente met NHG van 4,3 procent een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. Met dat bedrag is slechts 1,1 procent van het totale woningaanbod beschikbaar; vorig jaar was dit één procent. In Flevoland (0,1 procent) en Utrecht (0,2 procent) zijn de vooruitzichten voor alleenstaanden het minst positief. In Groningen (7 procent), Limburg (4 procent), Friesland (4 procent) en Zeeland (4 procent) maken zij de meeste kans, maar ook hier is slechts een klein deel van het huizenaanbod beschikbaar. 
Voor modale eenverdieners die een huis in de grote steden willen kopen, is het vooruitzicht op een betaalbare woning minimaal. In Amsterdam is helemaal geen aanbod beschikbaar en in Den Haag (0,2 procent) en Eindhoven (0,4 procent) is het aanbod minimaal. Rotterdam en Utrecht scoren het hoogst, maar ook hier is bijna geen woning meer te krijgen (0,7 procent). De kansen voor deze groep huizenkopers zijn dus over de gehele linie niet verbeterd, ondanks het grotere woningaanbod en de afkoelende woningmarkt in de afgelopen periode waardoor de huizenprijzen (licht) zijn gedaald. 
In tegenstelling tot singles is de positie van tweeverdieners met een modaal inkomen in vergelijking met vorig jaar wél verbeterd, meldt de Hypotheker. Zo kwam een stel met een modaal inkomen in 2022 in aanmerking voor 20,2 procent van het totale woningaanbod, in 2023 is dit bijna een kwart van de te koop staande woningen. In Groningen (50 procent), Limburg (40 procent), Friesland (39 procent), Zeeland (36 procent) en Drenthe (36 procent) maken tweeverdieners het meeste kans op een woning. Noord-Holland (16 procent), en Utrecht (16 procent) scoren het laagst. In deze provincies komen modale tweeverdieners in aanmerking voor minder dan een vijfde van het woningaanbod. Voor hen zijn Den Haag (33 procent) en Rotterdam (33 procent) van de grote steden het meest toegankelijk. Amsterdam scoort het laagst met 11 procent, gevolgd door Eindhoven (17 procent). In Utrecht is bijna een kwart van het totale aantal woningen beschikbaar (24 procent) voor tweeverdieners met een modaal inkomen.